Pudel, allergivänlig ras?

Då jag får förfrågningar ca. 1 gång per vecka, ibland mer, om lämpligheten i att köpa en pudel om man är allergisk för hundar så har jag valt att skriva lite om mina egna erfarenheter här:
Det här med hundar och allergier är ett svårt kapitel och väldigt individuellt. Många tål pudeln bättre men inte alla det är viktigt att komma ihåg.
Hundens allergen sitter i huden och kallas för epitel men även saliven och i viss mån urinen är allergiframkallande.
En person som har lindrig hundallergi (1-2 på pricktest) kan prova att ha en pudel men är allergin kraftigare och det även finns astma så skulle jag faktiskt avråda. Pudeln utsöndrar också allergen men i.o.m att den kan badas så ofta som varje till varannan vecka så är det många som klarar av den ändå. Epitelen hålls då i schack s.a.s. Den lockiga pälsen kan också bidra till att hålla epitelen närmare huden. Om det även är så att pudeln utsöndrar mindre epitel är nog oklart.
Om det är en vuxen i familjen som är allergisk och allergin är lindrig så kan man prova att umgås med en pudel och se om man reagerar. Tyvärr är det ju så med allergier att det kan ta tid för dem att utvecklas men om man redan har hundallergi så kanske man känner direkt om det inte går. Besök också gärna en inomhus utställning med enbart pudlar och testa allergin där. Visserligen är de flesta pudlarna nybadade där men det borstas och klipps flitigt så det är med säkerhet en del allergiframkallande ämnen i omlopp som man kan känna av.
Om det finns barn i familjen som också är allergiska för hund skulle jag nog avråda från att skaffa en pudel. Allergin hos barnet kan bli värre och barnet kan då kanske inte ens klara av att möta personer som har hund hemma. Det kan bli väldigt handikappande. Barnet kan också utveckla astma. Vänta hellre tills barnet har blivit lite äldre och man ser hur allergierna har utvecklats innan ni köper en pudel. En del allergier blir bättre med åren men tyvärr inte alla.
En vuxen person kan välja att vara lite snuvig och ta mediciner ibland för glädjen att få leva med en hund men det valet gör ju inte barnet. Det är inte lätt för barnet heller om man måste göra sig av med en älskad vän om det trots allt inte går.
Om det är fråga om andra typer av allergi t. ex. pollenallergi så kan pudeln vara ett bra val. Den räknas till de "lågallergena" raserna och rätt skött så tror iallafall jag att risken är ganska liten att den befintliga allergin ska förvärras. Tänk dock på att pudelns päls är full av pollen vår och sommar så en kortare frisyr och täta bad kan vara bra då.
En del reagerar mer på valpar än på vuxna hundar. De kan också tåla en viss pudelindivid men vara allergisk för en annan så det är alltså väldigt individuellt hur mycket allergen som utsöndras pudlar emellan.
Många som är allergiska men ändå har valt att skaffa pudel kan reagera om pudeln inte badas ca. varje vecka eller var fjortonde dag. Många kan också regera när pudeln blivit blöt ute t ex.
Om du bestämmer dig för att köpa en pudel så är mitt råd att:
  • skaffa en så liten pudel som möjligt( OBS! det här är min personliga uppfattning men många skulle nog aldrig vilja ha något annat än en storpudel t ex.)Ju mindre hund ju färre allergen.
  • Ha inte hunden i möblerna eller i sovrummet/ sängen.
  • Om ni bor i tvåplanshus så kan sovavdelningen på övervåningen vara hundfri t ex.
  • Tvätta händerna efter att du gosat med hunden.
  • Låt inte hunden slicka dig i ansiktet.
  • Borsta alltid och klipp hunden utomhus.
  • Bada hunden ofta och tvätta dynorna på pudelns sovplats lika ofta.
En känd hundprofil (med hundallergi) tipsade mig för flera år sedan om att hundens kost också kan spela roll. Om hunden åt så "ren" mat som möjligt med få ingredienser av god kvalitet så skulle den utsöndra mindre allergen. Hon gav sina hundar rått kött och ett vegetabiliskt torrfoder+ vitaminer, olja och mineraler. Detta är väldigt intressant tycker jag för om hunden inte tål något i torrfodret som den äter så får den ju bl. a torr hud och kliar sig mer. Många hundar kan reagera på fisk, vete och soja bl.a.
Det kan låta som att jag är väldigt negativ till att skaffa pudel om man redan har hundallergi men jag vill vara realistisk och min mening är inte att avskräcka någon. Jag tror att många uppfödare har den uppfattningen att pudlar är "allergisäkra" och jag vill visa att det inte alltid är så enkelt. Jag vet även ett flertal uppfödare som fått valpar i retur för att det faktiskt inte fungerat. Har jag fått någon att tänka till innan hundköpet så har jag nått mitt mål med den här texten.
Det finns naturligtvis massor av fall där det faktiskt fungerar med pudel trots allergi och det är ju helt underbart. För det är ju så givande att umgås med hundar för både vuxna och barn.

Lycka till!

Klicka här om du inte ser någon meny till vänster!

Copyright 2000 och framåt, alla rättigheter förbehållna. A.Wistrand .